Potrawa warzywna

Przepisu nauczyła mnie Margaux.

Co do podanych warzyw, to nie robię potrawy ze wszystkich naraz. Zazwyczaj jest to kombinacja czterech lub pięciu warzyw z podanej listy.

Potrzebne składniki:

Przygotowanie:

  1. czosnek i cebulę pokroić na plasterki,
  2. przygotować pół szklanki wody z rozpuszczonymi:
    1. pół łyżeczki soli
    2. pół łyżeczki cukru
  3. warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę albo w paski (w paski jest szybciej)
  4. na patelnię wlać trochę oliwy z oliwek i rozgrzać ją
  5. wrzucić pokrojony na plasterki czosnek i imbir (ok. pół łyżeczki)
  6. Poczekać aż czosnek się zarumieni
  7. wrzucić warzywa. poczekać aż wypiją oliwę z patelni
  8. kiedy oliwy już prawie nie ma, wlać pół szlanki wody z cukrem i solą
  9. dodać przypraw według uznania (ja używam głównie curry, słodkiej papryki mielonej, bazylii i tymianku)
  10. kiedy woda wygotuje się, potrawa jest gotowa do jedzenia

Last modified on Mon Jul 02 11:12:30 +0100 2007.