PRZEPISY KULINARNE:

Lista przepisów

FASOLKA MARKOWA PO BRETOŃSKU

Składniki:

0,5 kg fasoli jaś (takiej największej, droższej, lepszej !!!)

3 marchewki (w kostkę)

2 pietruszki (w kostkę)

ćwiartka selera

por (nie kroić, po ugotowaniu wyjąć)

pół cebuli

20-dkg boczku wędzonego (tyle co 1 kostka masła)

3 10-centymetrowe pętka kiełbasy (śląska z Ełku dobra – pętka 15 cm ok.)

żeberka – kawałek wielkości 1,5 kostki masla/ lub kawałek karkówki, ale lepiej żeberka

2 rosołki (wół i kura)

3 łyżki koncentratu (dawtona)

3 łyżeczki cukru

Przyprawy:

cząber – łyżeczka płaska

majeranek – 2 łyżeczki czubate

sól niepotrzebna – kiełba, boczek i rosołki będą dość słone

liść laurowy

ziele angielskie

pieprz

papryka słodka

Wykonanie:

Fasolę namoczyć 12 godz.

Odlać wodę, zalać gorącą wodą, znowu odlać i wlać zimnej do 10 cm (jeśli słaby      garnek i będzie dużo parowało) nad warstwą fasoli

Dorzucić żeberka, włoszczyznę i na gazik

Połówkę cebuli opalić na gazie i też dorzucić do gara

Boczek i kiełbaskę w kostkę pokrajawszy, na patelni obsmażyć i do gara

Gotować 1,5 – 2 godz. aż fasola zmięknie, a mięcho z żeberek łatwo złazić będzie

Pod koniec dodać rosołki

Na patelnię wyjąć z 5 fasolek i rozgnieść, dosypać 3 łyżeczki cukru, 3 łyżki      koncentratu i łyżkę oliwy z oliwek. Posmażyć krótko żeby się połączyło, po czy do      gara wspólnego dorzucić

Sypnąć przyprawy, pomieszać i odstawić na 15 min aby się przegryzło.

     Smacznego!!!