PRZEPISY KULINARNE:
FASOLKA MARKOWA PO BRETOŃSKU
Składniki:
0,5 kg fasoli jaś (takiej największej, droższej, lepszej !!!)
3 marchewki (w kostkę)
2 pietruszki (w kostkę)
ćwiartka selera
por (nie kroić, po ugotowaniu wyjąć)
pół cebuli
20-dkg boczku wędzonego (tyle co 1 kostka masła)
3 10-centymetrowe pętka kiełbasy (śląska z Ełku dobra – pętka 15 cm ok.)
żeberka – kawałek wielkości 1,5 kostki masla/ lub kawałek karkówki, ale lepiej żeberka
2 rosołki (wół i kura)
3 łyżki koncentratu (dawtona)
3 łyżeczki cukru
Przyprawy:
cząber – łyżeczka płaska
majeranek – 2 łyżeczki czubate
sól niepotrzebna – kiełba, boczek i rosołki będą dość słone
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
papryka słodka
Wykonanie:
Fasolę namoczyć 12 godz.
Odlać wodę, zalać gorącą wodą, znowu odlać i wlać zimnej do 10 cm (jeśli słaby garnek i będzie dużo parowało) nad warstwą fasoli
Dorzucić żeberka, włoszczyznę i na gazik
Połówkę cebuli opalić na gazie i też dorzucić do gara
Boczek i kiełbaskę w kostkę pokrajawszy, na patelni obsmażyć i do gara
Gotować 1,5 – 2 godz. aż fasola zmięknie, a mięcho z żeberek łatwo złazić będzie
Pod koniec dodać rosołki
Na patelnię wyjąć z 5 fasolek i rozgnieść, dosypać 3 łyżeczki cukru, 3 łyżki koncentratu i łyżkę oliwy z oliwek. Posmażyć krótko żeby się połączyło, po czy do gara wspólnego dorzucić
Sypnąć przyprawy, pomieszać i odstawić na 15 min aby się przegryzło.
Smacznego!!!