Republika Malty | Repubblika ta' Malta | Republic of Malta

Kuchnia

Kuchnia maltańska jest kuchnią charakteryzującą się daniami prostymi oraz pożywnymi z wpływami kuchni włoskiej. Pasta, czyli typowo włoskie makarony, oraz najróżniejsze potrawy w cieście albo zawierające ciasto. Dania ze względu na klimat śródziemnomorski opierają się na owocach i warzywach oraz na owocach morza.

Maltańskim daniem narodowym jest fenek (królik) duszony, smażony lub pieczony. Królicze mięso pochodzące z hodowli marynuje się w czerwonym winie i liściach laurowych, a gotuje z cebulą i czosnkiem, pocięte na porcje.

W kuchni maltańskiej tradycyjnymi daniami są przede wszystkim:
Ross il-forn (ryż z dodatkiem mięsa wołowego bądź wieprzowego, zapiekany z serem),
Torta tal-lampuki (pasztet rybny z dodatkiem: pomidorów, cebuli oraz szpinaku),
Timpana (makaron zapiekany z wołowiną, sos boloński, jajko i żółty ser, z kruchym albo puszystym ciastem na wierzchu),
Minestra (zupa jarzynowa),
Aljotta (rosół rybny),
Kawlata (zupa warzywna na wieprzowinie).

Za przysmak uważana jest qarnitta (ośmiornica) w sosie pomidorowym.

W połowie dnia na Malcie jada się pastizzi (smakowite pierogi nadziewane serem), ricotta z dodatkiem szpinaku, albo samym szpinakiem. Pizelli (duży, żółty, mięciutki groch), qassatat (to okrągły, puszysty albo kruchy placek z takim samym nadzieniem, jak w pastizzi).

Ze słodkości to przede wszystkim torta (ciasto migdałowe), mqaret (ciasteczka z daktylami i anyżkiem), qubbajt (słodki nugat) i mqaret (smażone na głębokim tłuszczu ciastka daktylowe). W gorące dni Maltańczycy podają do swoich dań napój ziołowy zwany kinnie, który w czarowny sposób gasi pragnienie.

Najpopularniejsze wina to Marsovin i Lachryma Vitis, a piwa: Cisk Lager i Hop Leaf. Wśród napojów bezalkoholowych powszechny jest kinnie napój ziołowy, który w czarowny sposób gasi pragnienie.