Maciej Bliziński / Potrawa warzywna
Potrawa warzywna
Przepisu nauczyła mnie Margaux.
Co do podanych warzyw, to nie robię potrawy ze wszystkich naraz. Zazwyczaj jest to kombinacja czterech lub pięciu warzyw z podanej listy.
Potrzebne składniki:
- oliwa z oliwek (pierwsze tłoczenie)
- czosnek (dwa do pięciu ząbków)
- cebula (jedna główka)
- warzywa:
- kartofle (zawsze)
- marchewka (zawsze)
- pietruszka (czasami)
- seler (czasami)
- brokuły (czasami)
- kalafior (czasami)
- bakłażan (czasami)
- kabaczek (czasami)
- i różne inne według uznania
- przyprawy
- imbir
- tymianek
- bazylia
- słodka papryka mielona
- curry
- sól
- cukier
Przygotowanie:
- czosnek i cebulę pokroić na plasterki,
- przygotować pół szklanki wody z rozpuszczonymi:
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę albo w paski (w paski jest szybciej)
- na patelnię wlać trochę oliwy z oliwek i rozgrzać ją
- wrzucić pokrojony na plasterki czosnek i imbir (ok. pół łyżeczki)
- Poczekać aż czosnek się zarumieni
- wrzucić warzywa. poczekać aż wypiją oliwę z patelni
- kiedy oliwy już prawie nie ma, wlać pół szlanki wody z cukrem i solą
- dodać przypraw według uznania (ja używam głównie curry, słodkiej papryki mielonej, bazylii i tymianku)
- kiedy woda wygotuje się, potrawa jest gotowa do jedzenia
Last modified on Mon Jul 02 11:12:30 +0100 2007.